În România, goana după fotovoltaice pare o luptă asiduă dusă pe toate fronturile: companiile mari dezvoltă ori cumpără parcuri fotovoltaice în timp ce proprietarii de case îşi instalează panouri pentru producerea de energie. Deşi există varianta subvenţiilor, cele mai multe persoane fizice nu mai au răbdare şi aleg să facă investiţia pe cont propriu, de aici şi numărul în creştere exponenţială al acestora.
În acest peisaj, se remarcă apariţia unui nou tip de organizaţii, menite să susţină energiile regenerabile: comunităţile de energie. Asocieri de persoane care pot cumpăra împreună energie produsă local. Recent, am aflat că autorităţile pregătesc şi legislaţie pentru ca astfel de structuri să poată funcţiona după anumite norme legale, aspect lăudabil, chiar dacă lucrurile nu vor merge de la început strună.
De la parcuri şi case, iată, dezbaterile au ajuns până la investiţii în blocurile de locuinţe, deocamdată, în scopul acoperirii consumului comun de energie. Se avansează tot felul de cifre şi aici, pe care unii le consideră a fi nerealiste. Pentru moment, important este faptul că se mai face un pas înainte pe calea eficientizării energiei.
Nu putem încheia ,,tabloul energetic” actual fără a menţiona acumulatorii de stocare a energiei, un subiect extrem de important, statul anunţând că sprijină şi investiţiile şi în această direcţie, vitală, am spune noi. Apaludăm, desigur, şi faptul că Transelectrica anunţă investiţii relevante în reţele.
De fapt, finalul cel mai aşteptat este ajungerea la preţuri cât mai accesibile al energiei electrice şi termice, alături de decarbonizare şi sustenabilitate.
Nu rataţi expoziţia Anului în Energie Regenerabilă!
Toate temele de mai sus le puteţi regăsi şi dezbate pe larg la Locul de întâlnire Nr.1 al industriei regenerabile din ţara noastră, Târgul RoEnergy RoEnergy România, ediţia Timişoara, 25-27 septembrie 2024, ce continuă să reunească, an de an din 2010, cei mai relevanţi actori din domeniu: companii, autorităţi, asociaţii profesionale, mediul universitar şi mass media.
Până în prezent s-au înscris companii din Europa (Austria, Italia, Germania, Croatia, Polonia, România), China şi Japonia. Acestea vor expune produse şi tehnologii inovative, menite să conducă la dezvoltarea unor afaceri sustenabile, de succes.
Pe lângă expoziţie, în care se remarcă prezenţa unor lideri globali în energie, vor avea loc, în paralel, manifestări conexe. Dintre acestea menţionăm Conferinţa Cum finanţăm regenerabilele & eficienţa energetică, Workshopul, gratuit, Cum să produci curent electric pe cont propriu, manifestări pe care le vom detalia săptămânile următoare.
Târgul RoEnergy România acoperă domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermală, biomasă, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliană, stocare energie, eficienţă energetică, BMS etc.
Alegeţi RoEnergy!
• NR.1 din 2010, exclusiv pe energii regenerabile
• 14 ediţii, Bucureşti &Timişoara
• Principala Poartă de acces know-how & investiţii străine în România
Mai multe detalii pe http://timisoara.roenergy.eu
creat de Elite Soft Lab