Energii regenerabile în România 2025: progres și investiții
România se află într-o etapă crucială de dezvoltare a sectorului energiilor regenerabile (RES), având un impact semnificativ asupra securității energetice regionale și contribuind la tranziția globală către sustenabilitate.
Plecând de la declarațiile oficialilor români, dar și ale managerilor companiilor energetice cu proiecte aflate în diverse stadii de elaborare, energiile regenerabile își vor continua dezvoltarea și în 2025, până la atingerea ambițioaselor obiective din 2030.
Investiții de 150 milioane de euro în baterii și stocare
Astăzi, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a scris pe facebook faptul că încă 150 de milioane de euro vor fi investiţi în sectorul energetic românesc.
„Vă anunţ că Ministerul Energiei lansează un nou apel de proiecte finanţate prin Fondul pentru Modernizare, pentru investiţii în capacităţi de stocare a energiei electrice (baterii). Apelul se desfăşoară sub forma unei proceduri de ofertare concurenţială, în care criteriul de selecţie al proiectelor este valoarea ajutorului de stat solicitat în euro pe MWh. Pot participa operatori economici din România – microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii, mari companii, inclusiv întreprinderi nou înfiinţate şi regii autonome. Proiectele eligibile trebuie să vizeze construirea de noi capacităţi de stocare a energiei pe teritoriul României”, anunţă ministrul.
Conform ministrului, citat de zf.ro, bugetul total alocat acestei scheme de ajutor de stat este echivalentul a 150 de milioane de euro, bani nerambursabili proveniţi din Fondul pentru Modernizare. „Schema de ajutor de stat poate fi consultată pe site-ul oficial al Ministerului Energiei, iar termenul limită pentru transmiterea observaţiilor asupra acesteia este 17 februarie 2025. Toate detaliile suplimentare şi informaţiile despre procedura de depunere a proiectelor vor fi disponibile pe pagina oficială a ministerului, energie.gov.ro”, a completat el.
„Am semnat deja contracte de 80 milioane EUR prin PNRR pentru capacităţi de stocare, am lansat apeluri de 150 milioane de euro pentru baterii behind the meter şi pregătim alte 150 milioane EUR pentru baterii standalone, toate fondurile venind din Fondul pentru Modernizare. În doi ani, vrem să atingem 1000 MW stocare”, încheie ministrul Energiei, citat de sursa antemenționată.
Investiții cheie în energiile regenerabile din România
Capacitatea RES instalată în România
Obiectivele Energetice ale României pentru 2030:
Târgul RoEnergy Timișoara 2025: AI și Inovațiile în Energia Verde
Este evident că obiectivele propuse nu vor putea fi atinse fără modalități și resurse adecvate, dar mai ales fără folosirea de tehnologii inovatoare, ce fac, deseori, diferența dintre profit și pierdere. Tocmai despre astfel de modalități disruptive, ce pot face posibilă împlinirea țintelor energetice strategice, se va discuta în cadrul Târgului Internațional RoEnergy S-E Europe România, care va avea loc la Timișoara în perioada 1-3 octombrie 2025, la Pavilion Expovest, Calea Lugojului,7.
Ajuns la ediția a 8-a la Timișoara, respectiv a 16-a în România, Târgul RoEnergy România, este o platformă esențială pentru profesioniștii din domeniul RES, recunoscut, de peste 14 ani, ca oferind tradițional oportunități de networking internațional, respectiv Poarta de intrare nr.1 pentru expunerea de tehnologii inovatoare în țara noastră din 2010.
Tematica Târgului RoEnergy acoperă domeniile: solar/fotovoltaic, energie geotermală, bioenergie ( biomasă, biocombustibili, cogenerare, trigenerare ), stocare energie, BMS, Smart Grid Energy și altele.
Unul dintre punctele centrale ale evenimentului va fi conferința dedicată noilor tehnologii de inteligență artificială și rolul acestora în energii regenerabile. Intitulată „Impactul AI în energii regenerabile& eficiența energetică”, manifestarea va reuni experți naționali și internaționali ce vor discuta, în premieră, despre efectele inovațiilor, precum AI, în acest domeniu.
Astfel, Târgul RoEnergy Timișoara nu doar că readuce în atenție rolul României ca hub energetic regional, din perspectica unor experți de anvergură, ci și promovează soluții sustenabile de ultimă oră, menite să sprijine efectiv securitatea energetică europeană.
România este pe cale să devină un lider regional în energiile regenerabile, demonstrând angajamentul luat față de tranziția energetică globală.
Investițiile efectuate cât și cele preconizate oferă oportunități semnificative pentru creștere economică și sustenabilitate în 2025.
Prin modul în care va aborda teme de mare actualitate, Târgul RoEnergy Timișoara, activ în organizarea de evenimente pe energii regenerabile din 2010, 1-3 octombrie 2025, va juca un rol important în evidențierea acestor progrese și în facilitarea colaborării între profesioniștii din domeniu.
Surse pentru mai multe informații
creat de Elite Soft Lab