În România, licitația Contractelor pentru diferență(CfD) a început cu dreptul
Conform analiștilor, piața locală de energie se poate lăuda cu repurtarea unui succes în ceea ce privește finalizarea primei licitații pentru Contractele pentru diferență (CfD).
Astfel, zece parcuri eoliene, respectiv 11 parcuri solare au fost desemnate câştigătoare în această licitaţie, o premieră pentru piaţa de energie locală, care pune la dispoziţia investitorilor în energia verde o nouă schemă de ajutor de stat, cu beneficii reciproc avantajoase producător -consumator.
În cadrul primei licitații organizate de autoritățile române, companiile poloneze au obținut o pondere semnificativă în proiectele solare câștigătoare, asigurându-și prețuri garantate pentru următorii 15 ani.
Polonezii au reuşit ca, la prima licitaţie de Contracte pentru Diferenţă (CfD), susținută în decembrie 2024, să obţină preţ garantat la energie timp de 15 ani pentru 5 proiecte solare din cele 11 câştigătoare, prin compania R.Power.
Conform staff-ului R.Power pe LinkedIn: “R.Power a triumfat în prima licitaţie organizată de România pentru energia regenerabilă. Am câştigat contracte pentru o capacitate totală de 85 MW, pentru 5 proiecte. Cel mai mare proiect are 55 MW, durata contractelor este de 15 ani iar punerea în funcţiune a proiectelor este planificată pentru 2026”.
Schemele de sprijin oferite de statul român, combinate cu potențialul ridicat al energiei regenerabile, fac din România o destinație prioritară pentru expansiunea companiilor străine.
Pe lista celor 21 de proiecte câștigătoare se află și compania românească Electrica SA, în cadrul căreia cel mai mare acționar este Ministerul Energiei.
Prin licitația CfD, preţul maxim care era garantat a fost stabilit la 78 de euro/MWh pentru energia solară şi 82 de euro pe MWh pentru energia eoliană. Media de preţ la care au fost semnate contractele pentru energia solară a fost de 50,5 euro/MWh şi 68,4 euro/MWh pentru energia eoliană.
Pentru finanţarea schemei de sprijin, Ministerul Energiei are la dispoziţie 3 miliarde de euro din Fondul de Modernizare.
creat de Elite Soft Lab