Raportul privind monitorizarea activităţii prosumatorilor pe anul 2021, aflat pe site-ul ANRE, relevă date interesante privind evoluţia numărului de prosumatori, imagine ce poate oferi, de asemenea, o perspectivă privind viitorul acestui domeniu.
La finalul anului 2021 în România au funcţionat 13.600 de prosumatori, cu o capacitate instalată de 85 MW.
Creşterea preţurilor la energie coroborat cu întregul context economic, politic şi geostrategic nu ne oferă decât o singură alternativă: investiţii în energiile regenerabile. Mai departe depinde doar de abilitatea noastră, a României, de a ne seta capacitatea şi viteza potrivită pentru a ne atinge targeturile necesare.
După cum se ştie, începând cu data de 11 decembrie 2018, Parlamentul European a adoptat Directiva 2018/2001/CE (RED II) privind promovarea utilizării energiei electrice din surse regenerabile. Directiva RED II stabilește pentru anul 2030 un obiectiv obligatoriu privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie al Uniunii Europene de 32%, asigurat în mod colectiv de Statele Membre cu posibilitatea de a fi majorat de către Comisia Europeană în anul 2023.
Raportul ANRE punctează ultimele repere europere în domeniu. În luna iulie 2021, Comisia Europeană a adoptat pachetul „Fit for 55”, reprezentând pachetul de politici menite să pună pe drumul neutralităţii climatice blocul european care anunţă un nou obiectiv al Uniunii Europene de reducere cu minimum 55 % a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030.
„Fit for 55”, face parte din Acordul Verde European (European Green Deal), care își propune să pună UE ferm pe calea către neutralitatea climatică până în 2050, așa cum este stabilit în legea europeană privind clima. Un element din „Fit for 55”este revizuirea Directivei RED II, pentru a ajuta UE să atingă noul obiectiv de 55 % GES. În contextul Acordului Verde European, Directiva RED II revizuită consolidează aceste dispoziții și stabilește un nou obiectiv al Uniunii Europene de o cotă de minimum 40 % din surse regenerabile de energie în consumul final de energie până în 2030, împreună cu noi obiective sectoriale.
În contextul promovării utilizării energiei din surse regenerabile, instalațiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie la scară mică pot constitui un element important care să îşi aducă aportul la realizarea obiectivului obligatoriu privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie stabilit prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030, care prevede o pondere a energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie al României de 30,7 % pentru anul 2030.
Pentru a rămane racordaţi la ultimele noutăţi legate de obţinerea independenţei energetice – inclusiv perioadele organizării viitoarelor târguri, expoziţii, conferinţe, traininguri, din domeniul energiilor regenerabile, nu trebuie decât să vă abonaţi la newsletterul RoEnergy, fără nici un fel de obligaţie.
creat de Elite Soft Lab